Sfaturi pentru un chat linistit

Chatul online este un instrument care nu da semne ca ar disparea vreodata, ba din contra, este o modalitate de a transmite informatiile cat mai rapid. Axandu-ne pe domeniul nostru, chatul este o modalitate de a intalni oameni noi. Vrem sa cunoastem, vrem sa discutam liber, vrem sa nu ne simtim supravegheati ori constransi de anumite lucruri. Chatul online la noi a evoluat dramatic de cel putin zece ani, si a atins un alt nivel.

Chiar daca o retea de chat este publica ori privata, aceasta aplica aceleasi reguli de functionare, reguli de conduita pe care fiecare utilizator trebuie sa le ia la cunostinta. Asa cum intr-o firma exista un set de reguli interne, asa si in aceasta comunitate online trebuie sa ne conformam conform cerintelor. Existenta unui set de reguli are un impact major asupra activitatii chatului – ce ar fi daca orice nou utilizator care acceseaza reteaua intra si incepe sa aduca jigniri aleatorii tuturor. Nu ar fi placut, si ar fi haos. Intr-adevar sunt reguli si sisteme ce functioneaza in mod automat la detectarea anumitor cuvinte dar prezenta omului intr-un sistem informatic este necesara. Cu toate ca prezenta unui moderator evita destul de multe lucruri, ramane ca la sfarsitul cablului de retea, comportamentul utilizatorului trebuie sa fie unul civilizat.

iChat.ro va prezinta in cateva randuri cateva sfaturi care va vor veni in ajutor si care odata aplicate, veti observa o evolutie personala buna.

  1. Foloseste un nume decent

Pana sa accesezi reteaua de chat, gandeste ca vrei sa fii identificat de catre ceilalti. Modul prin care te identifici intr-un mediu online dar si in societate ofera destul de multe informatii despre tine, fara ca cineva sa te fi cunoscut inainte. Pe langa asta, orice nickname sau pseudonim care nu corespunde conform regulilor interne, poate fi sanctionat sau chiar interzis. Va recomandam ca numele sa fie simplu, sa nu contina caractere ce pot fi identificate greu de catre ceilalti. Oamenii vor sa discute cu cineva pe care sa-l identifice, nu sa il ignore.

  1. Fii tolerant cu ceilalti

Chiar daca personalitatea ta este diferite, incearca sa fii tu cel care evita anumite situatii jenante. Daca un utilizator incepe sa te jigneasca din senin, asta nu inseamna ca tu trebuie sa ii copiezi comportamentul. Trebuie sa tii seama de faptul ca orice aplicatie de chat are filtre si modalitati de protectie si sanctiuni, iar daca sunt moderatori prezenti, acestia vor sti ce au de facut. Cea mai simpla si eficienta varianta de a evita, este ignorarea. Daca utilizatorul continua asupra ta, o comanda de ignore va face totul. /ignore NUME-USER si acesta va disparea din peisaj. Nu toata lumea este la fel, si nu toti procedeaza corect, insa tu trebuie sa fii acel utilizator aparte. Ziua buna ti-o faci singur.

  1. Nu oferi date personale

Chiar daca esti un utilizator vechi de chat si cunosti multe persoane, asta nu inseamna ca trebuie sa mergi pe increderea lor. Evita pe cat posibil sa oferi informatii cu privire la numele tau real ori adresa de acasa. Evita sa oferi date bancare ori date cu care efectuezi plati online. O retea de chat poate sa aiba filtre si protectii, dar nu pot proteja diferite actiuni ce pot veni de la diversi utilizatori cu intentii rele. Cu cat datele tale raman private, nu te faci o presupusa victima. Avantajul unui chat online este ca poti ramane anonim pe intreaga sedere, fie ca vorbim de o zi ori 10 ani. Indiferent de cat de bine consideri ca stii o persoana, limiteaza-te la informatiile oferite. Sunt nenumarate cazuri in mediul online unde atat copii cat si adulti au devenit victime tot din aceste simple motive. Asigura-te ca intuitia ta este pe primul loc atunci cand discuti cu cineva din mediul online.

  1. Participa la activitati

Pe diferite pagini de chat tot vei intalni jocuri pe diferite teme: trivia, joc de cuvinte asa cum este picnic cuvant, fazan, uno samd. Incearca sa inveti modul lor de utilizare si vei vedea ca o sa-ti placa. Prezenta unui joc pe chat te ajuta sa te relaxezi.

  1. Conversatiile private

Acest topic este unul interesant, deoarece daca intrebi un utilizator de chat daca conversatia sa este accesata de altcineva, raspunsul sau va fi da. FALS! Utilizatorii trebuie sa stie ca toate noile tehnologii care sunt create, trebuie sa se supuna unor reguli online, iar confidentialitatea utilizatorului trebuie sa se afle pe primul loc. Serverele sunt securizate si configurate astfel incat nici utilizatori simpli ori moderatorii de chat nu au in niciun fel acces la mesaje ori conversatii private. Vom discuta mai pe larg acest topic intr-un subiect separat.

  1. Respectati utilizatorii

Pe chat trebuie sa aveti un comportament decent, indiferent cu cine stati de vorba. Nestiind cine se afla in spatele ecranului, nu aveti dreptul de a va comporta urat, iar orice motiv existent trebuie sa aiba si o justificare. Cu toate ca un utilizator jignit nu va poate aduce decat un ignore, jignind un moderator sau administrator de chat va poate aduce o interdicite permanenta. Moderatorii sunt stricti in aceasta privinta si isi doreste ca chatul sa fie un mediu propice pentru toata lumea si toate categoriile de varsta. Jignirea acestora nu va poate aduce decat o interdictie pe chat.

Va recomandam sa fiti respectuosi unii cu ceilalti, pentru ca voi sunteti cei care creati mediul de chat.

iChat.ro pune foarte mult aspectul pe buna purtare in mediul online si masurile sunt luate pe loc in functie de situatia respectiva. Consideram ca fiecare dintre noi cautam un loc unde putem sta linistiti de vorba.

Well, speram ca acest articol sa il cititi cu mare interes si sa luati in seama lucrurile pe care incercam sa vi le transmitem. Nu uitati, pentru orice fel de situatie pe care o intampinati pe chat sa  o raportati unui moderator, ori pe camera #support.

O zi placuta va dorim!

Aceasta pagina, ti-a fost de ajutor?
DaNu

One thought on “Sfaturi pentru un chat linistit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top